Vis eten bij en aan het Wad op de haven van Den Oever




Zussen zijn zeker van keuze voor zakelijke samenwerking



Tekst (artikel uit Rondom Wieringen 2023): Marion Lont

Fotografie: Riemke Kranendonk


Zodra voor de middag de deuren zijn geopend stromen de eerste klanten al binnen bij Viscentre ‘t Wad. Aan een tafel met zicht op de haven van Den Oever en de Afsluitdijk, vertellen Lisa en Inge Schouten van hun stap om sinds het begin van het zomerseizoen samen de viszaak te gaan runnen. 


Met de vele vaste klanten, toeristen, dagjesmensen en passanten van de A7 en N99 die Den Oever aandoen, is het dagelijks druk. “We zijn met de start in het hoogseizoen gelijk in het diepe gegooid”, geven Lisa en Inge aan. “Maar we ‘boksen’ ons er door heen.”


Zelfgemaakte sauzen en dressings

De twee zussen staan er nog niet helemaal alleen voor, hun vader Aart Schouten blijft voorlopig als onmisbare steun en toeverlaat betrokken. Hij doet de inkoop en verwerking van de vis en maakt de zelfgemaakte sauzen. 


Hij startte als Wieringer visserman in 1991 met de verkoop van verse vis in de horeca. Waarbij sterrenrestaurants tot de klanten behoorden. Doordat het drukker werd, startte hij de samenwerking met eveneens visserman Ronald Boersen. In 1996 werd de eerste paal geslagen voor het huidige Viscentre ‘t Wad. Op een plek direct aan de Waddenzee langs de Havendijk die het dorp
beschermt tegen het water. De verkoop vanuit de toonbank met verse vis, en het grote assortiment aan gebakken vis en plates, is gegroeid. 


In het restaurant of op de haven

Lisa en Inge vullen elkaar al vertellend steeds aan: “We bakken uit de versafdeling waaruit we ook verkopen. Ons hoofdproduct is kibbeling of een lekkerbekje, maar ook broodjes garnalen, paling of natuurlijk een haring loopt altijd hard. En ons luxe broodje zalm is een bestseller. Soms komen toeristen hier elke dag van hun vakantie eten. “We zijn er weer”, zeggen ze dan bij binnenkomst. “We verkopen ook veel plates met frisse salade en zelfgemaakte patat. Het mooie is dat de architect bij de inrichting echt aan de wens heeft voldaan om het restaurant toegankelijk te maken voor iedereen. Veel kinderen zijn bij ons voor het eerst ‘uit eten’, binnen, of op het terras. En in het weekend zie je veel mensen op de nieuwe dijk zitten, of op klapstoeltjes naast hun auto op het grote parkeerterrein.’’ 


Band met de klant

Lisa is met haar 32 jaar iets ouder dan haar zus Inge van 27. Beiden werken zij al lange tijd mee in de zaak. Lisa: “Ik wilde als kind al vissies verkopen. Het stimuleert als je ziet dat je vader met plezier naar zijn werk gaat.” Inge vertelt dat zij thuis niets anders deed dan winkeltje spelen. “Onze ouders hebben ons van jongs-af-aan geleerd om een wel overwogen beslissing te nemen en keuzes te maken. Het maakt niet uit wat je doet, als je er maar goed over na hebt gedacht, zeiden ze dan”. Ze zijn er dankbaar voor dat (ex) mede-eigenaar Ronald Boersen, met name verantwoordelijk voor de boekhouding, iets langer bij de zaak betrokken is gebleven. Zo konden zij beiden nog enkele jaren genieten van hun jonge kinderen. 


Familiebedrijf

Ze beseffen dat zij een risico nemen met de overname van Viscentre ‘t Wad. “Maar we hebben het weloverwogen gedaan. Het is een goedlopende zaak. En we zijn blij dat het toch een familiebedrijf is geworden, de kinderen komen hier ook al graag.”


Zalm Rösti ala Lisa

Wate heb je nodig?


500 gr (koud) gerookte Zalmfilet

200 gr Monchou Zacht & Luchtig

15 gr verse Dille

1 zak Aviko Rösti Rondjes


Bereiding:  Hak de verse dille fijn. Snijd de zalmfilet in fijne reepjes/stukjes. Voeg de monchou, zalmfilet en dille in een schaal en roer dit tot één geheel. Voeg eventueel zout en peper toe naar smaak. Frituur de rösti rondjes 3 tot 5 minuten op 175 graden C


Eet smakelijk!



Viscentre 't Wad


Haventerrein 4 Den Oever

Reserveren: 0227 510405   www.viscentrehetwad.nl